Woman in rugby

 

 

 

 

Woman in Rugby este proiectul Erasmus+ Sport care implică Federația Italiană de Rugby, Club Sportiv Valsugana Rugby Padova, Club Sportiv Aurora Baicoi și Federația Română de Rugby pentru a promova educația în sport prin sport și a combate orice formă de discriminare. și intoleranță, cu o atenție deosebită egalității de gen.


Proiectul, cofinanțat de programul european Erasmus+, are în vedere organizarea de activități educaționale și informaționale în școlile secundare de nivel primar si gimnazial din Italia și România și în cele două cluburi participante la proiect, pentru a promova și încuraja difuzarea joc feminin, pentru a crește o nouă viziune a rugby-ului care favorizează integrarea femeilor și în același timp sparge stereotipul rugby-ului ca sport exclusiv pentru bărbați, sporind funcția ludică și educativă a acestuia.


Rugby-ul este adesea considerat un sport masculin. Pentru stereotipurile înrădăcinate, doar bărbații puternici cu un fizic puternic pot practica acest sport. Acesta este și gândul care se repetă în rândul părinților, dar și în școli, care prea des le împiedică pe fete chiar și să încerce acest sport. În plus, de prea multe ori femeile care încearcă să practice acest sport suferă discriminare și frecvent, din această cauză, abandonează sportul în general.


În aproape toate țările europene, nivelurile de activitate fizică încep să scadă semnificativ între vârstele de 11 și 15 ani și acest lucru este valabil mai ales în rândul fetelor: peste 86% dintre fetele de 15 ani au fost inactive fizic.


În UE, bărbații fac sport, fac sport sau alte activități fizice mai mult decât femeile. Această disparitate este deosebit de marcată la grupa de vârstă 15-24 de ani, bărbații tineri tinzând să facă sport sau să facă sport în mod regulat în comparație cu femeile tinere: doar 29% dintre tinerii de 15-24 de ani nu fac niciodată sau rareori exerciții sau sport, față de 47% a fetelor din aceeași grupă de vârstă.


În acest context, obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Investigarea percepției asupra rugby-ului la fete.
  • Creșterea numărul de fete care joacă rugby.
  • Reducerea abandonul fetelor în sport.
  • Creșterea conștientizării importanței rugby-ului în dezvoltarea abilităților specifice.
  • Asigurarea managementul de proiect
  • Comunicarea activităților proiectului și dezvoltarea unei campanii de comunicare adecvată.

Abordarea din spatele proiectului, dezvoltată pentru a atinge cu succes obiectivele, include:


Introducerea rugby-ului în școli: decizia de a organiza aceste ateliere în școli se înscrie în necesitatea de a promova funcția educațională și incluzivă a rugby-ului. Rugby-ul este un sport în care, pe lângă testele fizice și mentale, se dezvoltă în mod firesc leadershipul, sociabilitatea și intuiția care vor fi utile și în viața ulterioară. De asemenea, școala poate juca un rol important în promovarea egalității de gen, a nediscriminării și a incluziunii, precum și a beneficiilor sportului și activității fizice.


Sondaj privind orientarea și cunoașterea rugby-ului la fete (termen limită de completare 30.06.2023 – completeaza AICI): această primă fază de cercetare va fi esențială pentru a trece la elaborarea unei propuneri mai țintite și mai atractive pentru genul feminin și pentru a crea o campanie de comunicare care să ajungă și să aibă impact pe cel mai mare număr. posibil al fetelor. Mai multe informații vor duce, de asemenea, la o alegere mai informată de către tinerele cu privire la sportul să practice.


Organizarea de întâlniri cu părinții: Rugby-ul este considerat un sport masculin deoarece percepția este că caracteristica predominantă este forța. Educând părinții să înțeleagă cât de mult rugby este potrivit și formativ pentru viitorul fetelor lor, aceștia vor dobândi o tendință mai mare de a încuraja fetele să-l joace.


„Woman in Rugby” își propune să încurajeze un nivel mai mare de activitate fizică pentru fete, sociabilitatea și intuiția, toate calități care pot fi aplicate cu succes și în afara terenului de joc în ceea ce privește planificarea timpului, managementul relațiilor sociale și creșterea stimei de sine.


Pe 28 februarie 2022, partenerii s-au întâlnit la Valsugana Rugby pentru întâlnirea de lansare a proiectului și, după ce și-au prezentat realitățile și au ilustrat situația rugby-ului feminin din țara lor, au organizat următoarele activități.


Cluburile Valsugana Rugby și Aurora Baicoi au definit calendarul întâlnirilor pe care le vor ține în școli începând cu luna septembrie, în timp ce FIR și FRR vor fi ocupate cu colectarea răspunsurilor la sondajul care va implica peste 100 de rugbyști italieni și români și non-italieni în lunile urmatoare.intre 10 si 18 ani, pentru o analiza a perceptiei asupra rugby-ului feminin. Rezultatele vor fi incluse într-un raport pe care FIR îl va pune la dispoziție și mai departe către alte cluburi.